Jako, że wachlarz moich umiejętności jest szeroki, zajmuję się również układaniem diet i dietoterapii, również pod jednostki chorobowe, stwierdzone przez lekarza - Hashimoto, zapalenia tarczycy, PCOS, insulinooporność, cukrzyca, Zespół drażliwych jelit, nietolerancje pokarmowe, celiakia, i inne. Przy obecnych już w organiźmie jednostkach chorobowych, należy przestrzegać diety, aby nie pogłębiać objawów, tylko żeby je niwelować.
Niektóre produkty spożywcze przyjmowane przy obecności przewlekłych chorób (np. W chorobach zapaleni tarczycy), mają działanie dodatkowo zapalne dla naszego organizmu. Wtedy zamiast organizm walczyć z chorobą, musi walczyć z pożywieniem i rekacjami przez niego wywołanymi, co wydłuża i pogłębia chorobę.

Jednak zbilansowana dieta nie powinna być tylko domeną osób dotkniętych już chorobą, a również takich, które chcą opóźnić procesy chorobowe, chcą żyć długo i zdrowo